EXCLUSIV. Planul Gabrielei Firea pentru Capitală: Bucureștenii s-au săturat să fie anti-ceva

27 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
EXCLUSIV. Planul Gabrielei Firea pentru Capitală: Bucureștenii s-au săturat să fie anti-ceva

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vorbeste in exclusivitate pentru miscareaderezistenta.ro, despre solutiile pe care le propune bucurestenilor pentru rezolvarea problemelor de trafic, locuintelor pentru tineri, transportul in comun si termoficare, precum si despre situatii de urgenta provocate de un cutremur major. Nu in ultimul rind, Gabriela Firea arata cum ar putea redeveni Bucurestiul Micul Paris, atat ca aspect, cat si ca nivel de trai, cum va colabora cu primarii de sectoare si daca va pastra ceva din planurile predecesorului sau, Sorin Oprescu.

miscareaderezistenta.ro: Buna ziua si multumim ca ati acceptat invitatia. Intram direct in discutie, ati fost jurnalist, activ si temut uneori, nu aveti asteptari ca acest interviu sa fie o melodie. Primar cu fusta, in Bucuresti. Am spune ca este o realizare. N-ar fi bine sa dezamagiti.

Gabriela Firea: Din punctul meu de vedere e mai puțin important dacă primarul e cu fustă sau cu pantaloni. Eu nu le-am cerut bucureștenilor să mă voteze pentru că sunt femeie. Le-am spus să mă voteze pentru ceea ce am făcut în cariera mea profesională, ca jurnalist, ca senator și pentru ceea ce mi-am propus să fac pentru București. Dar e adevărat ce spuneți. Voi fi evaluată și din acest punct de vedere: în ce măsură o femeie poate face politică și administrație la acest nivel? Deci, pe lângă încrederea pe care am primit-o din partea bucureștenilor, care mă responsabilizează în mod direct, va fi și această miză: să demonstrez că o femeie poate face treabă bună ca primar general al Capitalei! Este într-adevăr o răspundere uriașă. Dar să știți că asta nu mă sperie. Dimpotrivă, mă motivează și mai mult să îmi fac datoria în noua funcție pe care am primit-o din partea bucureștenilor.

Cum a fost campania electorala? V-ati asumat riscurile aruncarii cu noroi, asa cum se intampla in orice campanie din România si nu numai. Familia si cei ce va sunt aproape au minimizat reculul?
Gabriela Firea: Aici sunt multe planuri pe care le puneți în discuție. Referitor la campania mea, am vrut să demonstrez că e posibil să câștigi o competiție de acest gen cu un mesaj pozitiv și constructiv, fără să îți ataci concurenții. Și îmi pare bine că am reușit acest lucru! Am arătat că se poate face cu succes un alt fel de politică, orientată spre interesul cetățenilor, nu spre desființarea adversarilor politici. În schimb, ceilalți competitori – cu excepția domnului Daniel Barbu de la ALDE – au mizat pe faptul că dacă mă vor ataca pe mine vor câștiga voturile anti-PSD, pe care tot dânșii le apreciau ca fiind foarte multe în București. Iată că s-au înșelat! Votul din aceste alegeri ne arată ca bucureștenii și românii, în general, s-au săturat să tot fie anti-ceva, să tot fie contra cuiva, să tot voteze împotriva unui partid sau altul. Cred că oamenii vor să voteze pentru ceva, pentru un proiect, pentru o persoană care e serioasă și arată că vrea cu adevărat să facă ceva. Nu cred că mai putem vorbi în București de un bazin electoral anti-PSD, la fel cum nu cred că mai e un bazin anti-PNL sau anti-ceva în general. Dl. Nicușor Dan a mizat pe acest tip de electorat și nu a câștigat. Iar în cel privește pe dl. Predoiu, mă uitam pe sondaje și vedeam că pe măsură ce mă ataca mai intens, cu atât pierdea mai multe puncte în încrederea bucureștenilor. De aceea, mi-a fost greu să-l înțeleg de ce insista pe acea linie care în mod cert îl dezavantaja. Recunosc că nu mi-a fost ușor. E greu să nu reacționezi atunci când, în spațiul public se spun atâtea mizerii și minciuni despre tine. Familia este, într-adevăr, un refugiu, unde primești necondiționat susținere și încredere. Dar în cazul meu, chiar familia mea a devenit ținta atacurilor adversarilor. Deci, cei de la care așteptam susținere, erau ei înșiși atacați. Dar am făcut față și cred că e un test pe care trebuie să-l treacă orice lider politic sau din administrație. Nu îmi fac deloc iluzii. De acum încolo vine greul cu adevărat, pentru că toți vor urmări tot ceea ce voi face ca primar general și vor taxa fiecare lucru, fiecare decizie.

Ati crezut in sansa dv. Sunteti un permanent candidat: in management privat, in presa, in literatura, in parlamentare, acum in alegerile locale. Ati castigat deseori. Cum faceti?
Gabriela Firea: Se spune că nu are sens să intri într-o luptă pe care știi că nu o poți câștiga. Sfatul ar fi bun dacă ai putea afla dinainte ce competiții poți câștiga și care nu. În realitate, nimeni nu îți poate garanta acest lucru. Deci ajungem tot la o chestiune de încredere, de determinare, de hotărâre în atingerea obiectivelor pe care ți le propui. Cred că acesta este ingredientul cel mai important. Am fost mereu o luptătoare, am crezut în forțele proprii, am muncit mult, iar atunci când am intrat într-o competiție am acționat cu hotărâre. La București, lupta propriu-zisă nu a fost câștigarea campaniei electorale. Lupta mea este de a schimba în bine acest oraș. Nu vreau să fiu doar prima femeie care a devenit primar general al Capitalei. Vreau să fiu un primar general orientat pe rezultate concrete, care să aducă o îmbunătățire reală în viața de zi cu zi a familiilor bucureștenilor. Asta este lupta mea și am încredere că o pot câștiga.

Unele structuri din Primărie vor fi desființate

Pleaca ai nostri, vin ai nostri. Functia de primar general este asimilata unui demnitar si, conform legii, aveti dreptul la un cabinet largit, cu director, asistenti, consilieri, secretari personali, curieri etc. Cum ii veti selecta? Ce specialitati au? In ce domenii au performat?
Gabriela Firea: În timpul campaniei electorale, dar și înainte de asta, m-am întâlnit și am lucrat cu specialiști în diverse domenii care țin de administrația Bucureștiului. Sunt oameni care mi-au oferit expertiza tehnică necesară pentru fundamentarea programului de guvernare locală pe care l-am propus bucureștenilor. Vorbesc aici de toate domeniile specifice: termoficare, urbanism, transport public, management de trafic, cultură, asistență socială ș.a.m.d. Fiecare dintre ei a performat anterior și a câștigat experiență în domeniul în care activează de ani buni. Dar sunt și persoane care mi-au fost alături de foarte mult timp, încă de când lucram în presă și în care știu că pot avea încredere. Din aceste două categorii îmi voi selecta consilierii, evident și cu acordul din partea lor.

In structura primariei sunt 27 de directii cu atributii specifice. Plus cabinetele Primarului General, ale Viceprimarilor, al Secretarului. Nu este un aparat cam larg? Il veti restrange?
Gabriela Firea: Nu numărul direcțiilor sau al oamenilor ne spune dacă un aparat administrativ e prea larg sau nu. Funcționalitatea este criteriul principal. Vă dau un exemplu. Avem probleme cu absorbția fondurilor europene, iar dacă nu ne mișcăm repede, riscăm chiar să pierdem 187 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, alocați pentru reabilitarea sistemului de termoficare. Deci din punctul meu de vedere această zonă a fondurilor europene trebuie consolidată în aparatul Primăriei Generale. Vă mai dau un exemplu: Primăria Generală nu are un departament pentru atragerea investitorilor străini. Nu cred că e suficient să stăm să așteptăm investitorii să vină în București, mizând pe faptul că aici e Capitala. Trebuie să mergem noi spre investitori să le arătăm de ce e bine să investească aici și, mai mult decât atât, să avem un dialog funcțional cu cei care investesc sau vor să investească bani în București. Deci va trebui să avem o structură nouă. Probabil că în alte zone structurile sunt supradimensionate, iar din punct de vedere funcțional vor trebui fie reduse, fie chiar desființate. Vă amintesc că, în plină campanie electorală, primarul interimar de atunci făcea angajări pe bandă rulantă pentru a-și pune oamenii în diverse poziții cheie ale Primăriei. Evident că lucrurile nu pot rămâne așa. Nu sunt genul care să dea vina pe greaua moștenire. Voi face o analiză severă, dar și practică asupra organigramei. Acum se desfășoară un audit financiar și de resurse umane care ne va arăta foarte clar unde e prea mult și unde e prea puțin. În funcție de rezultatul acestui audit voi stabili arhitectura aparatului administrativ. Vom păstra ce funcționează bine, vom elimina ce e în plus și vom consolida sau vom adăuga acolo unde e nevoie, pentru a atinge un grad optim de eficiență.

Ce planuri aveti pentru zonele cu probleme din Capitala, din punct de vedere conditii de viata, securitate, somaj: Rahova, Ferentari, Pantelimon, Matasari, Berceni si altele? Cum veti lucra cu primarii de sectoare? Faceti parte din aceeasi familie politica, va fi mai usor, mai eficient?
Gabriela Firea: Faptul că toți primarii de sector sunt din echipa mea pentru București este fără îndoială un avantaj important pe care vreau să îl fructific cât mai mult cu putință în activitatea mea de primar general. Este totodată și o mare responsabilitate, pentru că nu vom avea nicio scuză în fața bucureștenilor dacă nu vom avea o bună colaborare. De altfel, dacă vă amintiți, încă din timpul campaniei, când nu știam cine vor fi cei care vor câștiga, spuneam că voi colabora cu primarii de sector, dar și cu Guvernul și alte instituții, inclusiv cu consilierii generali, indiferent de culoarea lor politică. Pentru îmbunătățirea vieții locuitorilor din cartierele menționate de dvs., dar nu numai acolo, sunt unele competențe care țin de primăria de sector, altele de Primăria Generală, altele de anumite instituții guvernamentale. Eu vin din presă, înțeleg foarte bine importanța comunicării și cred că o bună comunicare între toți acești factori de decizie poate accelera rezolvarea problemelor din cartierele bucureștene. Veți vedea că dacă stăm toți la aceeași masă, vorbim aceeași limbă și ne propunem aceleași obiective, lucrurile se vor mișca mult mai repede. Am avut deja o întâlnire cu primarii de sector care mi-au semnalat mai multe probleme specifice din fiecare sector a căror rezolvare depinde de colaborarea cu Primăria Generală. Îi asigur pe bucureșteni că acestă colaborare va funcționa în următorul mandat și vom avea mai multă coerență în actul administrativ.

Proiect-pilot pentru studenții care stau cu chirie

Aveti in plan case pentru tineri? Cum? Unde? Cate? Cu ce bani?
Gabriela Firea: În programul meu pentru bucureșteni am avut două puncte importante cu privire la situația locativă a tinerilor. Unul vizează un sprijin din partea Primăriei Generale pentru reducerea costurilor chiriilor pentru tinerii studenți care nu își pot găsi loc în căminele universităților de stat. Voi începe cu un proiect pilot, pentru a vedea exact care este impactul unei astfel de măsuri și cu cât se poate implica Primăria. Al doilea proiect este, într-adevăr, construcția de locuințe pentru tineri fi în sistem ANL, fie în baza unor parteneriate între Primăria Generală și constructori din mediul privat, fie din fondurile proprii al municipalității. Dar vreau să subliniez că pentru acordarea acestor locuințe pentru tineri vom introduce și criteriul profesional. Scopul programului de locuințe trebuie să vizeze rezolvarea unei probleme foarte spinoase din București și în general din România. Mă refer la exodul tinerilor bine pregătiți în medicină, educație, inginerie etc. Statul român plătește educația acestor tineri, după care, din lipsa unor perspective în România, aceștia plecă în statele din vestul Europei care beneficiază de expertiza lor foarte bună fără să fi plătit nici măcar un euro pentru pregătirea lor. Ca părinte e dureros să vezi că proprii tăi copii pleacă din țară pentru a-și face profesia în alte părți din Europa sau chiar peste ocean.
Ca primar mai am, în plus, datoria de a mă asigura că această comunitate va avea medici, profesori, ingineri, arhitecți bine pregătiți. Iar pentru un tânăr profesionist cea mai puternică motivație de a rămâne aici, în București, este posibilitatea de a-și întemeia o familie, ceea ce implică în mod necesar accesul la o locuință. Deci, este în interesul public să avem programe de locuințe destinate în mod prioritar tinerilor profesioniști de care are nevoie comunitatea bucureșteană. Nu voi avansa niciun număr de locuințe, pentru că nu așa se fac lucrurile în mod serios. Nu pun carul înaintea boilor. Trebuie să vedem întâi care e nevoia reală de locuințe pentru tinerii profesioniști și în funcție de asta vom aloca resursele și vom stabili numărul de locuințe pe care ne propunem să le construim.

"Unii manageri se uită doar la interesul regiei pe care o conduc"

Raspundeti, impreuna cu CGMB, de regiile autonome. Doar Metrorex functioneaza la standarde cat de cat decente, desi mai sunt multe de facut, celelalte sunt toate cu probleme. RADET, RATB, ELCEN... Ce veti face? Veti schimba managementul si modul de lucru? Veti promova managementul extern, prin concurs?
Gabriela Firea: În timpul campaniei am vorbit foarte mult de aceste regii autonome, pentru că aici se regăsesc cele mai multe dintre problemele bucureștenilor, dar și soluțiile la aceste probleme. Vor fi schimbări aici pentru că se impune acest lucru. De pildă, am spus că RATB trebuie să se transforme în societate comercială, 100% în proprietatea municipalității, pentru a deveni eligibilă la accesarea fondurilor europene. Chiar în timpul campaniei, Consiliul General a aprobat deja studiul privind transformarea regiei în societate comercială. De asemenea, am vorbit de biletul unic pentru transportul de suprafață și cel subteran. Anterior, când s-a mai încercat acest lucru au apărut conflicte între managementul RATB și cel al Metrorex. Eu nu voi permite asta. Dacă o soluție e bună pentru bucureșteni, așa cum e biletul unic, managerii regiilor trebuie să găsească o cale de a le implementa. Dacă nu, chemăm pe altcineva care e în sare să ducă lucrurile până la capăt. La fel am avut conflictul dintre ELCEN și RADET, care are la bază un contra-timp între termenele de încasare a facturilor de la bucureșteni și termenele de plată către ELCEN. Văd că unii manageri se uită doar la interesul regiei pe care o conduc, uitând că de fapt ceea ce contează în primul rând e interesul cetățeanului, al bucureșteanului. Toți suntem în slujba cetățenilor, începând cu mine și până la directorii regiilor autonome. Dacă nu se înțelege acest lucru voi face schimbări, fără ezitare. Evident că orice schimbare se va face prin concurs. Dar criteriul principal de măsurare a performanței va fi deservirea cât mai bună a cetățenilor.

Viceprimarii? Subiect sensibil.
Gabriela Firea: După cum știți foarte bine, i-am propus domnului Nicușor Dan să facă parte din echipa mea și i-am oferit încă din campanie funcția de viceprimar. Din păcate, dânsul a refuzat și a pierdut astfel o bună ocazie de a-i reprezenta mai eficient pe bucureștenii care i-au acordat votul și încrederea. Am discutat și cu aliații noștri din ALDE pentru a face o echipă comună la București. Dar discuțiile încă sunt în desfășurare și nu peste mult timp vom prezenta concluziile finale.

Colaborare cu PSD pe o nouă lege privind clădirile de patrimoniu

Ce ne facem cu felul in care arata Bucurestiul? Era micul Paris. N-aveti cum sa daramati cladirile fara identitate, care uratesc si sufoca Bucurestiul intr-un mod nemilos. Aveti insa un plan pentru salvarea părtii frumoase a acestui oras, atat cat a mai ramas?
Gabriela Firea: În alte capitale europene, proprietarii unor astfel de imobile au obligația de a renova periodic fațadele. Dacă nu o fac, atunci vine primăria și face lucrarea, însă cheltuielile vor fi puse în sarcina proprietarilor. Pentru clădirile de patrimoniu, există o obligație legală din partea proprietarilor de a întreține corespunzător imobilele, iar dacă nu o fac, Primăria poate aplica sancțiuni. Aici sunt mai multe aspecte care se intersectează și interferează. În primul rând, e chestiunea dreptului la proprietate care e garantat prin Constituție. Dar e și interesul public de a avea un oraș frumos și de a păstra clădirile de patrimoniu care sunt reprezentative pentru istoria acestui oraș. Din punctul meu de vedere, consider că e necesară promovarea unei legislații care să ofere primarului mai multe pârghii pentru a acționa în acest domeniu. Nu e doar problema Bucureștiului. Aceeași problemă e la Craiova, la Arad, la Sibiu, la Constanța și în multe alte orașe din România unde sunt clădiri cu mare încărcătură istorică, dar neîntreținute, iar primarul nu poate interveni cu adevărat. Deci, voi vorbi cu colegii parlamentari, nu doar din PSD, pentru a promova o nouă legislație în acest domeniu.

Aveti atributii de ordonator principal de credite. Mandatul dvs. este de 4 ani. În Bucureşti sunt probleme vechi de zeci de ani. Realist vorbind si fara a va cere cifre, catora dintre ele le veţi pune efectiv punct la sfirşitul mandatului?
Gabriela Firea: Sunt într-adevăr probleme mari, care necesită investiții mari. Dar sunt și multe probleme mai mici care trenează de ani de zile pentru că pur și simplu nu s-a intervenit, fie din nepăsare, fie din cauza unor conflicte, fie din multe alte motive, din punctul meu de vedere, nejustificate. Nu e vorba doar de amploarea și complexitatea problemelor, ci și de eficiența unui primar.
Vă dau ca exemplu sectorul 3 din București, care a fost schimbat în totalitate într-un singur mandat. Este sectorul cu cele mai îngrijite spații verzi, în condițiile în care cheltuielile în acest domeniu s-au redus la jumătate după venirea lui Robert Negoiță. De ce în sectorul 3 s-a putut face, iar în sectorul 6 nu s-a făcut aproape nimic? Evident, este o chestiune care ține de eficiența primarului. La fel stau lucrurile și la nivelul Capitalei. Sunt multe aspecte care se pot schimba rapid, fără foarte multe cheltuieli, dar care pot îmbunătăți viața bucureștenilor. Un exemplu simplu: parcagii care percep ilegal bani de la cetățenii care își parchează mașinile pe spațiul public. E o problemă foarte supărătoare, mai ales în condițiile de trafic din București. Aici nu ai nevoie de investiții. Trebuie doar să aplici legea cu fermitate. Am vorbit cu Poliția Locală să elimine definitiv această problemă. Este primul test, iar dacă problema nu va fi rezolvată, vom aduce pe altcineva în conducere pentru a o rezolva. Sunt multe alte proiecte simple care pot fi rezolvate în mai puțin de un mandat și care pot îmbunătăți vizibil viața bucureștenilor. În mai puțin de un mandat, chiar foarte repede, putem construi parcările la intrările aglomerate din București și din proximitatea unor stații de metrou. În mult mai puțin de un mandat putem integra toate intersecțiile importante în sistemul de monitorizare a traficului și putem reactiva senzorii care acum există, dar nu mai sunt funcționali. În mai puțin de un mandat, putem face operabile benzile de circulație dedicate, exclusiv pentru autobuze și troleibuze, pentru a avea un transport public mai rapid și mai predictibil. În mai puțin de un mandat putem asigura monitorizarea video, prin camere de luat vederi, în proximitatea școlilor, pentru creșterea siguranței elevilor. În mai puțin de un mandat putem activa centrul unic de comandă la nivelul Bucureștiului pentru gestionarea situațiilor de urgență. Sunt multe, multe alte proiecte care se pot implementa rapid și voi face acest lucru.

Ce se va intampla cu proiectele pentru care s-au dat deja bani pe studii de fezabilitate? Un exemplu este autostrada suspendata. Oprescu a fost un primar bun? Dar Basescu?
Gabriela Firea: Rolul studiilor de fezabilitate este de a stabili dacă o anumită investiție este rentabilă din perspectivă financiară, în raport cu beneficiul public al cetățenilor. Nu am văzut încă acele studii de fezabilitate la care vă referiți. Vom vedea dacă e oportun să investim în acele proiecte. Ca principiu însă, prioritatea mea nu e să dezvolt proiecte de mare anvergură care necesită resurse multe și un timp foarte mare de execuție. Bucureștenii s-au săturat de proiecte mari începute și care par să nu se mai sfârșească niciodată. Bucureștenii vor rezultate rapide și asta voi încerca să le ofer. Mă voi concentra pe proiecte simple care se pot face într-un timp relativ scurt, dar care pot îmbunătăți vizibil viața bucureștenilor. După ce vom rezolva toate aceste aspecte, care țin de buna funcționare a unui oraș, ne vom putea gândi și la proiecte mai mari pe termen lung. Dar înainte de asta, trebuie să deblocăm orașul, să îl punem în funcțiune.Cred că fiecare dintre predecesorii mei a făcut ceva pentru oraș. Nu le voi nega niciodată meritele. Domnul Băsescu a venit după mulți ani în care nu se făcuse mare lucru în București.
Dânsul a venit cu acel stil conflictual care lăsa impresia că e foarte implicat și că se luptă pentru oraș. Eu cred însă că acel stil conflictual a creat și multe blocaje, care persistă până în ziua de azi. Cred că acel model de primar e depășit. Domnul Oprescu a schimbat abordarea și a reușit să termine proiecte mari care fuseseră blocate ani de zile. În ce mă privește, eu mă voi lupta pentru proiectele care pot aduce schimbări rapide și vizibile în viața bucureștenilor.

Apel către Guvern privind Centura Capitalei

Spuneti ca veti face revolutie in traficul din Bucuresti. Fara sa fim malitiosi, cum?
Gabriela Firea: Problema traficului nu are o singură rezolvare. Nu e suficient doar să corelăm semafoarele, pentru că nu vom face altceva decât să distribuim o sarcină supradimensionată de trafic. La fel nu e suficient să facem parcări la intrările din București, dacă nu vom crea un transport public rapid și predictibil, care să lege aceste parcări de centrul Bucureștiului, astfel încât să fie mai avantajos pentru cetățeni să își lase automobilul în acele parcări. Deci, e nevoie de un pachet de soluții, corelate între ele. Pentru a avea un transport public atractiv, trebuie ca acesta să fie mai rapid și mai exact decât un drum cu mașina proprietate personală. Vorbeam de liniile dedicate pentru autobuze și troleibuze. În toate capitalele din statele dezvoltate există așa ceva. Pentru asta nu e nevoie să faci investiții uriașe, ci doar să stabilești trasele și să te asiguri apoi că regula va fi respectată. În final, veți vedea că mulți dintre cetățeni vor prefera să lase automobilul acasă sau la gura de metrou și să își continue drumul cu transportul în comun. Nu susțin că totul se va rezolva peste noapte. Dar veți vedea că într-un timp relativ scurt, situația traficului se va îmbunătăți. Mai trebuie apoi să convingem și Guvernul că finalizarea modernizării Centurii Bucureștiului, cu două benzi pe sens, este o prioritate națională, nu doar a Capitalei. Este cel mai circulat drum din România, dar în fiecare zi avem un trafic infernal, care afectează implicit și traficul din interiorul orașului, pentru că e mai rentabil să faci o oră traversând Bucureștiul, decât să stai trei ore pe centură. Dar repet, nu există o soluție unic miraculoasă pentru traficul din Capitală. Sunt mai multe măsuri, care trebuie implementate simultan, pentru a obține un efect vizibil.

Este perdant si cronofag sa aplicati politica inovatiilor si a experimentelor. Mai eficient ar fi sa urmati modelele si exemplele din marile capitale europene, cele implementate si reusite. Pentru asta va trebui sa calatoriti, sa discutati, sa negociati. Ce limbi straine vorbiti?
Gabriela Firea: Vorbesc principalele limbi de circulație internațională, engleza și franceza..., dar ca economist și ca jurnalist în domeniul financiar am învățat foarte bine limbajul financiar, care fi considerată o limbă străină pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest domeniu. Sunt o persoană care a lucrat mult timp în domeniul comunicării. Sunt, deci, convinsă că nu vor exista obstacole din acest punct de vedere în colaborarea cu alte primării din Europa.

Anne Hidalgo, Ada Colan Ballano, Adriana Krnacova, Corine Manch, Henriette Reker, Iordanka A. Fandakova, Ana Botella, sunt primaritele din Paris, Barcelona, Praga, Zurich, Koln, Sofia, Madrid. Mari si importante orase europene. Le veti vizita?
Gabriela Firea: Toate exemplele pe care le-ați dat arată că a conduce o metropolă nu e o prerogativă exclusiv masculină. Iată că și femeile pot face treabă bună, iar în unele situații chiar mai bună. Dar așa cum am spus, nu mi-am propus să scot în evidență faptul că sunt femeie. Voi fi interesată să mă întâlnesc cu primărițele din marile orașe europene în aceeași măsură în care sunt interesată să mă întâlnesc și cu alți primari. Important e schimbul de experiență, indiferent dacă vine de la un bărbat sau o femeie. Iar exemplele pe care le-ați dat dvs. Ne arată că modelele de succes nu sunt doar apanajul bărbaților.

PSD este un partid cu profunde probleme de imagine si nu numai. Cum se face ca va regasiti in el? Cine sunt oamenii cu care rezonati si care cei de care va despartiti ca opinii, mod de viata si perspective?
Gabriela Firea: Înainte de toate vreau să vă spun că este o iluzie să crezi că poți conduce un oraș în mod eficient fără să ai sprijinul unui partid politic. Ați văzut că până și dl. Nicușor Dan a înțeles că trebuie să aibă un partid în spate care să îți asigure susținerea la nivelul Consiliului General. Eu nu vin cu mesajul că toate partidele sunt ceva rău, dar nici cu mesajul că doar PSD e bun, iar celelalte partide nu sunt bune. Eu cred că fiecare partid reprezentat în Consiliul General trebuie tratat cu respect, pentru că are în spate voturile unor bucureșteni. A-i respecta pe acei consilieri înseamnă a-i respecta pe bucureștenii care le-au acordat votul. Iar eu vreau să fiu un primar general al tuturor bucureștenilor, nu doar al celor care au votat PSD. Nu sunt de acord cu afirmația dvs. că PSD este un partid cu probleme profunde de imagine. În orice caz, nu are probleme de imagine mai mari decât orice alt partid din România. E ușor să stai pe margine să spui că partidul X sau Y nu e bun. Când intri însă pe teren, te vei confrunta cu aceleași probleme. Iar PSD nu are doar probleme de imagine, ci și atuuri de imagine pe care alte partide nu le au. Uitați-vă la sondajele de opinie care arată că cele mai bune guvernări din istoria post-decembristă sunt cele ale PSD. E o realitate, nu doar o percepție publică. Cu PSD la guvernare, România s-a dezvoltat, a avut creștere economică și s-a integrat în structurile euro-atlantice. Nu toate partidele au un astfel de palmares. Acesta este unul din motivele pentru care am venit la PSD. Al doilea motiv ține, desigur, de doctrina social-democrată în care mă regăsesc ca om politic. Susțin inițiativa privată, sunt 100% pentru susținerea investitorilor, dar în același timp nu trebuie să uităm că suntem cu toții ființe civilizate și membrii unei comunități. Deci, nu putem rămâne indiferenți când vedem că alți membri ai comunității au de suferit, deși sunt persoane serioase și muncitoare. Aici apare abordarea socială, conform căreia nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Rezonez foarte bine cu toți colegii din partid, cel puțin cei cu care am interacționat până acum. Îi mulțumesc domnului președinte Liviu Dragnea care a avut încredere în mine și m-a susținut pentru această candidatură, deși eu sunt un membru relativ nou în PSD. Le mulțumesc și colegilor de la Senat cu care am colaborat excelent și sunt convinsă că voi colabora și în viitor, când voi veni cu propuneri de modificări legislative pentru a face lucrurile să funcționeze în Capitală.

"Nu cred că lumea conștientizează foarte bine cât de gravă este problema unui cutremur major"

V-ati gandit la scenariul unui cutremur major? Este stiut ca sunt probleme mari. De douazeci de ani sunt doar timide zbateri pe acest subiect, din patru in patru ani. Spuneti-ne ceva concret, palpabil.
Gabriela Firea: Da, m-am gândit foarte serios la acest subiect. Nu cred că lumea conștientizează foarte bine cât de gravă este această chestiune. Și aici sunt acțiuni care se pot face rapid, pe termen scurt și acțiuni care necesită un timp mai lung și resurse financiare mai mari. În campanie am prezentat două soluții rapide pe acest subiect. În primul rând, am în vedere operaționalizarea rapidă a centrului unui de comandă din Capitală pentru situațiile de urgență. E foarte important ca această comandă unică să devină funcțional, astfel încât în cazul producerii unei calamități, fiecare structură de intervenție să știe
foarte bine ce are de făcut, astfel încât să nu ne dublăm sau să ne călcăm unii pe alții pe picioare. În al doilea rând, trebuie să constituim rapid un fond de locuințe în care să fie cazate persoanele din clădirile cu risc seismic major, pe perioada executării lucrărilor de consolidare. Iată două măsuri concrete, care se pot face relativ repede. Apoi va trebui să realizăm un plan de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Aici apare din nou situația de suprapunere a mai multor planuri. E dreptul la proprietate privată, apoi e interesul public și siguranța cetățenilor și nu în ultimul rând e efortul financiar.

Veti colabora cu primarul Voluntariului, sotul dvs, pentru înfiinţarea sectorului 7 al Capitalei?
Gabriela Firea: Voi colabora nu doar cu primarul Voluntariului, ci cu toți primarii din județul Ilfov care vor dori să participe la dezvoltarea Zonei Metropolitane București. Eu cred că este un interes reciproc, în noul context demografic. Sunt sute de mii de locuitori în localitățile din jurul Bucureștiului care vin în fiecare zi la serviciu în Capitală, în condiții de trafic infernal. Cred că primarii acestor localități vor fi direct interesați ca împreună cu Primăria Capitalei și alte instituții, cum e de exemplu Autoritatea Metropolitană de Transport București, să vină cu soluții pentru cetățenii din localitățile lor, care se confruntă cu probleme de trafic la intrarea în Capitală.
Nu vorbim, deci, de un sector 7 al Capitalei, deși în pe vremuri a exista așa-numitul Sector Agricol Ilfov. Vorbim de o zonă metropolitană în plină dezvoltare, unde apare o comandă socială care nu a existat în trecut și la care trebuie să se vină cu soluții noi. Parcările de la intrarea în Capitală despre care am tot vorbit în campania electorală reprezintă una din soluțiile de acest gen. Dar nu e doar problema de trafic rutier. În jurul Bucureștiului sunt mulți producători agricoli, care vor să își vândă produsele sănătoase în piețele bucureștene, dar sunt mereu blocați de diverse rețelele de comercianți. Eu am vorbit în campanie de piețele țărănești, în care, pe baza unui protocol între Primăria Generală și primăriile localităților din jurul bucureștiului, să vină exclusiv acei producători autentici.

Din alt registru, mama, sotie si primar general, intr-o armonie perfecta, este utopic, stiti si dumneavoastra. De ce v-ati asumat asa ceva?
Gabriela Firea: Ca jurnalist m-am obișnuit să mă implic în problemele comunității și să încerc să fac ceva pentru a schimba lucrurile în bine. Tocmai pentru că sunt mamă și soție îmi doresc să fac ceve pentru ca familia mea să trăiască în condiții mai bune. Iar Dumnezeu îmi dă sănătate și putere de muncă vreau să mă implic, să schimb ceva în bine pentru orașul meu, pentru comunitatea mea și pentru generațiile din care fac parte copiii mei.

"Nu voi publica poezii cît voi fi primar. Dacă le voi scrie"

Veti face ceva pentru Bacau? Macar din perspectiva schimbului de experiente, invitatii la discutii cu potentiali investitori, orice.

Gabriela Firea: Realizați totuși că posibilitățile de colaborare cu municipiul Bacău sunt destul de restrânse. Fără îndoială că voi fi deschis la orice formă de dialog și de schimb de experiență cu orașul meu natal, dar la fel stau lucrurile și în raport cu alte orașe din România.

Presupunem ca n-o sa mai scrieti poezii.
Gabriela Firea: În orice caz, dacă voi scrie, nu le voi publica în perioada în care ocupa funcția de Primar General. Cred că bucureștenii așteaptă alte lucruri de la mine și e bine să nu amestecăm planurile.

Veti casatori perechi de tineri?
Gabriela Firea: Cu siguranță, da. Este un moment foarte frumos în viața tinerilor și în măsura timpului pe care îl voi avea la dispoziție voi încerca
să particip la cât mai multe ceremonii de acest gen.

Toate drumurile duc catre 2019? Al doilea mandat sau Cotroceni?
Gabriela Firea: M-am obișnuit să nu mă angajez în proiecte viitoare, până nu le închei pe cele în care sunt deja angajată și care se află în desfășurare. În București sunt multe proiecte începute și neterminate, iar acest lucru au devenit foarte supărătoare pentru bucureșteni. Prin urmare, vă rog să nu îmi cereți să fac și eu aceeași greșeală. Să termin întâi cu bine acest mandat și vom vorbi apoi de alte mandate viitoare.

Cititi si:

EXCLUSIV. Ce pregăteşte Primăria Capitalei pentru tineri

EXCLUSIV. Primarul general cere ajutorul Guvernului: Este cel mai circulat drum din România

EXCLUSIV. Concedieri în Primăria Generală. Când va fi stabilită noua organigramă

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră