Tudorel Butoi: Cui folosea moartea lui Condrea? Moarte înseamnă tăcere. Ai murit, ai tras fermoarul, deci la revedere

23 Mai 2016 | scris de Mara Răducanu
Tudorel Butoi: Cui folosea moartea lui Condrea? Moarte înseamnă tăcere. Ai murit, ai tras fermoarul, deci la revedere

 

Ipoteza fantastica: era Dan Condrea la volanul maşinii? 

„Vorbim de un caz extrem de complex provocator din punct de vedere profesional pentru criminalişti şi, în general, pentru actul de justiţie. Speţa fiind complicată cuprinde personaje, instituţii şi prejudicii toate uriaşe a unor sume fabuloase de bani. Acest caz se amplifică prin decesul acestui Condrea Dan care ne dă posibilitatea şi, în special, omului inteligent al sec XX să reflecteze asupra unor supoziţii mai variate. Să o luăm aşa de la supoziţia fantastică, care ar pune în discuţie o substituire de persoană în sensul ca decedatul să nu fie acest Dănuț Condrea, ci sa fie altcineva.

Cine hrăneşte această suspiciune: miza şi riscul speţei?

Cine hrăneşte această suspiciune: miza şi riscul speţei? Faptul că nu avem decât o recunoaştere  fizică, şi asta făcută de soţie, după haine, şi după actele găsite în teatrul crimei. Pentru criminalişti şi, în special, pentru identificarea medico-legală asta este exact apă de ploaie, tot atât de diluată ca şi dezinfectantul pe care l-a aruncat pe piaţă acest nefericit. Mă opresc aici pentru a mai face câteva dezvăluiri din zona pragmatică. Discut foarte aproape cu o persoană care a lucrat în mediu şi ce-mi spune: <<domnule colonel, cand primeam aceşti dezinfectanţi, culmea ăsta trimitea apa, ce făceau  fetele, că e vorba la nivel de infirmieră, de soră, de spital, mai diluam şi noi puţin ca să facem economie de substanţă din asta şi să nu fie atât de caustică, de penetrantă pe mobilier, pe trusele de scule>>.  Deci, va dati seama ca ani de zile acest baiat a vandut apa si consecintele sunt foarte grave vis-a-vis de legatura de cauzalitate care s-ar putea face intre decesele prin infectiile la care ne referim si firmele in care el arunca acest produs.

Când se va lămuri ipoteza fantastica? 

Deci, ipoteza fantastica se va lamuri in cursul zilei de astazi, cel tarziu maine cand se vor da rezultatele unor activitati criminalistice si medico-legale care ne vor da identitatea certa. Acestea ar fi: analiza ADN, analiza genetica care e mai laborioasa si dureaza cateva zile, ar mai putea fi amprentarea clasica care ar trebui sa se termine pana diseara. Deci, sa nu-mi vanda mie, colonelului Butoi, sa nu-mi vanda povesti pentru ca se ridica impresiunile de pe degetele cadavrului si avem, impresiuni care se compara cu urmele papilare existente in habitatul acestuia. Pe volanul masinilor, pe bordul masinilor,  pe tubul de paste de barbierit , pe orice alte obiecte pe care acest om le-a interebuintat, fiind in viata, si si a pus mainile pe ele şi atunci facem comparatie. Vreau sa fiu bine inteles: intre impresiunile ridicate la IML de pe degetele mortului si urmele lui papilare din habitatul pe care le-a utilizat si cel mai prost criminalist, repetentul clasei, intr-o jumatate de ora, va da identitatea intre urme si impresiuni.

Cât de plauzibilă este ipoteza sinuciderii? 

Bun, după ce s-a dat ca este Condrea, ca o pată de ulei, se întinde ipoteza sinuciderii. Ia sa vedem ce ar avea ca fundament stiinţific. Pai presiunea psihologica uriasa care exista pe acest individ, nod de retea de escroci criminali care detine date despre persoane, despre modurile de operare, despre documentele acoperitoare. Vorbim şi despre implicatiile unor personaje colaterale care pot veni de oriunde numai de pe lună nu, dar oricum din toate sferele implicate in aceasta poveste si care persionaj nu rezista pentru ca trebuia sa se duca la ancheta la DNA si acolo nu este show, acolo este munca calificata de interogatorii investigative, prezentare de probe.

Nu a rezistat Condrea presiunii psihologice? 

Si acum, din punct de vedere al psihologului criminalist , sunt persoane care rezista unor astfel de anchete pentru ca sunt scoliti , au experienta infractionala, au un echilibru emotional si asa mai departe. Si care nu cedeaza decat in fata probelor. Pe cand alte persoane fragile emotional, psiho-temperamental, avand o labilitate in zona autocontrolului, impovarate poate moral de consecintele faptelor lor nu rezista. Si daca vreti argumente, in acest fel, s-a sinucis si Dumitru Catalin, avocat in cazul Adamescu, aruncandu-se in fata metroului. Nu stiu ce ganduri l-or fi bantuit pe domnul Tinu, nu stiu ce ganduri l-or fi bantuit pe domnul Erbasu, ca a fost foarte insistent, a incercat saracu sa se sinucida in vreo 2-3 moduri pana a reusit sa sara in piscina.

 Nici eu nu-mi explicam infatisarea apocaliptica a masinii

Apoi, viteza cu care este vazut de martori oculari, izbirea voluntara de unul sau doi copaci. Lumea nu-si explica si nici eu nu-mi explicam infatisarea apocaliptica a masinii. Pai masina a izbit un copac, ricoseaza intr-al doilea cu 160 viteză, din ce am inteles, dupa care se rastoarna masina vreo suta de metri, se da de-a tumba si pierde din ea tot felul de lucruri: roti, motor, rostogolindu-se. De aia s-a revenit astăzi de dimineata cu echipa de cercetare criminalistica care daca ati sezisat dvs., mie oricum practica imi este cunoscuta, va ridica urme si fragmente de micro-urme cu penseta. Vor fi necesare legaturi de cauzalitate pe locul impactului intre masina si copacii astia, acolo raman urme de stratificare si de destratificare, vopsea, nichelul acesta sare din bare, pelicule de vopsea, cioburi. Toate acestea pentru a putea ca, in mod consolidat, realist, oportun, pertinent sa se intocmeaza acest dosar. Opinia publica si in general toata scena aceasta interesata va dori sa-i insuseasca punctul de vedere al organelor de urmarire penala numai pe probe competente.

Imi aduc aminte ca am cercetat în cauza Ioan Luchian Mihalea 47 de zile tot felul de indivizi pretabili si, in sfarsit, cand am ajuns la nefericitii adevarati faptuitori, nimeni din Bucuresti nu voia sa ne creada, deoarece oamenii aveau o alta scenarita in cap, le trebuia autori de prin lumea cantaretilor, nu voiau niste nefericiti adolescenti.

S-a făcut cercetarea la faţa locului pe repede înainte? 

Eu observ niste opinteli , niste scremete din astea, de a i se da si acestui nenorocit caz aceasta coloratura critica. Eu cred ca ce s-a facut aseara, este un exemplu de cum trebuie sa se faca in toate cazurile: si al nefericitrului care cade cu bicicleta in şanţ, adica lucru calificat, celeritare, promptitudine. Ce sa fac cu masina, s-o las acolo in mijlocul noptii sa cada ploaia pe ea, bruma? Sa-mi umble prin campul faptei fel de fel de neispraviţi? S-a procedat foarte corect.

Sinucidere, reglare de conturi sau defecţiune tehnică? 

Ramân în picioare toate astea când îl identificăm pe acest Dănut Condrea. In momentul în care  a fost Dan Condrea identificat se poate raspunde deci cine este victinma. Cui folosea moartea lui, pentru că moarte înseamna intr-un limbaj şi intr-o accepţiune a fiecaruia dintre noi tacere, ai murit, ai tras fermoarul, deci la revedere. De aia, mie imi placea mai mult , un Marta viu decât un Marta disparut, presupus mort, si asta imi pacea mult mai mult sa existe viu, acest baiat Danut Condrea pentru ca ei pleaca o data cu secretul lor asa cum a plecat si avocatul firmelor Adamescu si asa mai departe. Nu aşa trebuia sa se termine o speta ca asta si niciodata nu trebuie sa se intample asa. Viata este data de Dumnezeu. 

Citiți și

Fosta soție a lui Condrea, mesaj acuzator afișat pe luneta mașinii sale (VIDEO)

Mesajul trimis de Dan Condrea unui angajat, înainte să moară

Ponta: "Corupția ucide" doar când Iohannis are interese personale și directe. În celelalte cazuri "corupția sinucide"!

Kovesi RUPE TĂCEREA! Ce companii sunt implicate în corupția din sănătate

Procurorii luau în calcul să-l rețină pe Dan Condrea

Cezar Preda, membru în comisia SRI: Patronul Hexi Pharma nu era filat

Sebastian Ghiță: Echipa de filaj trebuie să spună oamenilor ce s-a întâmplat. Este fără precedent în România și nu putem fi considerați un stat mafiot

Patronul Hexi Pharma, mort într-un accident rutier (VIDEO)

Victor Ponta: Dumnezeule! Chiar e șocant! Ce se întâmplă în țara noastră?!?

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră