CAZUL ANA-MARIA NEDELCU. Recomandările PE în cazurile transfrontaliere de custodie și adopție

29 Apr 2016 | scris de Istvan Deak
CAZUL ANA-MARIA NEDELCU. Recomandările PE în cazurile transfrontaliere de custodie și adopție

Copiii sunt cei care au de suferit atunci când statele membre nu cooperează și nu le protejează interesul superior în procedurile legale cum ar fi disputele transfrontaliere privind custodia parentală și deciziile privind adopția, subliniază Parlamentul European într-o rezoluție nelegislativă votată joi. Deputații vor tribunale speciale în cadrul tribunalelor privind dreptul familiei pentru a asigura procesarea mai rapidă a cazurilor transnaționale.

”Este nevoie de mai multă cooperare în chestiunile familiale care implică elemente transfrontaliere. Scopul nostru nu este de a impune o viziune singulară asupra modului în care conflictele familiale să fie rezolvate sau asupra abordării conflictelor familiale în chestiuni privind binele copiilor, ci de a ne asigura că libertatea persoanelor în UE este funcțională în practică și atunci când este vorba despre chestiuni familiale”, a subliniat europarlamentarul Cecilia Wikström (ALDE, SE), președinta comisiei parlamentare pentru petiții, care a depus rezoluția după ce a primit sute de petiții privind diverse cazuri implicând copii, din toată Uniunea.

În textul aprobat prin ridicare de mână, deputații au recomandat rectificarea găurilor legislative din regulamentul Brussels II privind dreptul familiei, în vederea viitoarei revizuiri a acestuia.

Parlamentul vrea ca statele membre UE să desemneze tribunale separate în cadrul tribunelor privind dreptul familiei sau organisme de mediere transfrontalieră pentru a asigura o procesare rapidă a cazurilor transfrontaliere care implică copii. Aceste cazuri se referă la o paletă largă de scenarii, de la plasarea forțată a copiilor într-un alt stat membru la răpiri de către părinți și dispute privind custodia în tribunale naționale care implică părinți cu cetățenii UE diferite.

Deputații cer statelor membre să îmbunătățească cooperarea legală, iar Comisiei să ajute la oferirea de informații clare către toți cetățenii UE privind procedurile legale referitoare la copii, cum ar fi drepturile părinților în diferite state UE. Parlamentul mai subliniază și faptul că acei copii care sunt prinși în dispute familiale transfrontaliere au dreptul la a păstra o relație constantă și directă cu părinții lor, dacă nu există dovezi că aceasta le-ar putea fi dăunătoare. În acest scop, statele membre ar trebui să garanteze drepturi de vizită regulate pentru părinți pe durata procedurilor legale și să li se permită utilizarea propriei limbi materne cu copiii, pe durata vizitelor, se arată în text.
Astfel de decizii ar putea ajuta în cazuri precum al Anei-Maria Nedelcu, românca acuzată că şi-a răpit propriul copil.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, luni, luarea unei decizii în cazul Anei Maria Nedelcu. Statul canadian a cerut extrădarea femeii, pe motiv că şi-a răpit copilul şi l-a adus în România. Din cauza mai multor lămuriri pe care instanţa urmează să le ceară statului canadian, judecătorul a decis amânarea următoarei înfăţişări pentru 10 mai.

Evitarea separării fraților
Statele membre UE și Comisia ar trebui să stabilească și reguli care să asigure că deciziile de adopție luate în fiecare țară sunt recunoscute de celelalte țări, pentru a evita obiecții birocratice, mai spun deputații.

Parlamentul spune că adopția neconsensuală sau orice alt aranjament ar trebui să le dea copiilor cea mai bună ocazie posibilă să mențină legături cu mediul lor cultural și să învețe și să utilizeze limba lor maternă. Deputații mai cer statelor membre să facă toate eforturile pentru a evita separarea fraților în cazuri de plasament forțat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră