Nu doar că își inventa articolele, dar a luat și bani de la cititori, mințind că e campanie pentru refugiații sirieni. Cazul Claas Relotius

23 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Nu doar că își inventa articolele, dar a luat și bani de la cititori, mințind că e campanie pentru refugiații sirieni. Cazul Claas Relotius

Publicaţia Der Spiegel a anunţat că va depune o plângere pe numele lui Claas Relotius, jurnalistul-vedetă, care şi-a falsificat de mai mulţi ani articolele, deoarece îl suspectează că a folosit în scop personal bani pe care îi primise ca ajutor pentru orfani sirieni, după un material al cărui credibilitate este pusă acum sub semnul întrebării, relatează presa internaţională.

Der Spiegel a precizat că se află în posesia unor informaţii conform cărora Relotius ar fi iniţiat o strângere de fonduri de la cititori pentru a ajuta copii sirieni despre soarta cărora a scris un reportaj, dar şi-a dat contul bancar personal pentru primirea donaţiilor.

“Der Spiegel îi va oferi Parchetului toate informaţiile pe care le-a strâns, în cadrul unei plângeri”, a precizat publicaţia.

Relotius, care a lucrat mai întâi ca jurnalist independent pentru Der Spiegel şi alte publicaţii, a intrat în redacţia săptămânalului de la Hamburg în urmă cu un an şi jumătate.

Potrivit Der Spiegel, aproape 60 dintre articolele sale au fost publicate în revista tipărită pe hârtie sau pe site.

Claas Relotius a recunoscut că şi-a imaginat întâmplări şi a inventat personaje în mai multe articole pe care le-a scris în ultimii ani. Situaţia a fost dezvăluită, miercuri, de publicaţia germană, după ce jurnalistul în vârstă de 33 de ani a demisionat, la 16 decembrie.

Mai mulţi cititori îngrijoraţi i-au semnalat în ultimele zile publicaţiei că Relotius a făcut apel pentru o strângere de fonduri pentru orfani sirieni care trăiesc pe străzi în Turcia, despre care a scris în iulie 2016. Relotius a făcut apelul prin e-mail, după ce unii cititori i-au scris în legătură cu reportajul său. De atunci, un fotograf turc care a muncit cu el la reportaj a semnalat inexactităţi semnificative.

Der Spiegel a notat că are convingerea că Relotius a inventat personajele principale din reportaj.

Jurnalistul, care a primit mai multe premii, a scris mai multe articole despre acei copii sirieni, relatând eforturile sale de mai multe luni pentru a-I ajuta să emigreze în Germania, ca să fie adoptaţi. Tot o minciună, potrivit Der Spiegel.

Reportajele investigative din străinătate sunt genul suprem al scrierii jurnalistice. Ceea ce a făcut Relotius prin reportajele lui false reprezintă o înaltă trădare a jurnalismului. O astfel de trădare atentează şi la democraţie, consideră Deutsche Welle.

Cine vrea să ajungă jurnalist în Germania se obligă să respecte etica. Iar codexul presei nu lasă niciun loc de interpretare. "Respectarea adevărului, a demnităţii umane şi informarea corectă a opiniei publice sunt legile supreme ale presei", scrie negru pe alb. Claas Relotius s-a autoplasat dincolo de etică. În ambiţia lui, el a călcat în picioare mai ales demnitatea umană a protagoniştilor lui”, scrie dw.com.

”Este însă adevărat şi că jurnalismul digital de performanţă te tentează să înşeli. Sistemul este vulnerabil. Şi Deutsche Welle sau orice alt trust de presă putea cădea victimă sistemului. Lupta globală pentru exclusivitate, viteză şi interpretare creează dependenţă. Der Spiegel s-a fălit cu reportajele din străinătate ale celebrului său reporter. Succesul lui Relotius reprezenta mereu şi succesul publicaţiei Der Spiegel. Nu este deloc de mirare că departamentul de verificare a datelor din cadrul redacţiei, unic în Germania de altfel, tocmai în cazul Relotius a dat chix”, mai scrie dw.com..